Niedziela, 28 listopada 2021

Bezmięsna lasagna, która zapewni ci dobre odżywianie przez cały tydzień

22 listopada 2021


Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Czy nie zasługujesz na coś lepszego niż kiepski makaron primavera?

Tak, zasługujesz, i oto jest: absolutnie wymarzona wegetariańska lasagna z grzybami na jedwabistym gruyère-parmezanowym beszamelu. W tym przepisie jest nawet mozzarella, ponieważ jeśli chodzi o gotowanie, nie można mieć za dużo dobrej rzeczy. To jest danie z zapiekanego makaronu, które wybierasz na zimno, w lodówce. Sprawia, że Twój dom pachnie niesamowicie podczas pieczenia. A co najlepsze, możesz je zapakować do lunchu na resztę tygodnia i wyczarować szczęście bez względu na to, kto gdzie je. Heck, tak, jesteś tego warta. Tak samo jak ludzie, których kochasz.

Pro tip: Nie spiesz się podczas gotowania grzybów; tłoku na patelni spowoduje, że będą parować, a nie brązowy. Ponadto, uzyskaj ładny wygląd, pozwalając im w pełni odparować wilgoć, co skoncentruje ich smak.

Cóż za wspaniały przepis na powitanie jesieni.

Lasagna grzybowa z beszamelem Gruyère

Aby zdążyć z przepisem, możesz złożyć lasagne wcześniej, a następnie przykryć i wstawić do lodówki na 3 dni przed pieczeniem, wydłużając czas pieczenia o 10-15 minut.

Składniki:

Dla grzybów:

  • 11 łyżek (5 1/2 oz./170 g) niesolonego masła.
  • 4 lb. (2 kg) różnorodne grzyby dzikie i uprawne, cienko pokrojone
  • 8 ząbków czosnku, rozdrobnionych
  • Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/4 szklanki (2 fl. oz./60 ml) białego wina
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżych liści tymianku

Na beszamel:

  • 8 łyżek (1 laska) (4 oz./125 g) niesolonego masła.
  • 1/2 filiżanki (2 1/2 oz./75 g) mąka uniwersalna
  • 6 filiżanek (48 fl. oz./1.5 l) mleko
  • 2 filiżanki (8 oz./250 g) tartego sera Gruyère
  • 3/4 filiżanki (3 oz./90 g) startego parmezanu
  • Skórka z 1/2 cytryny
  • Mała szczypta pieprzu cayenne
  • Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek extra vergine do smarowania
  • 2 filiżanki (8 oz./250 g) tartego sera Gruyère, plus więcej w razie potrzeby
  • 2 filiżanki (8 oz./250 g) startego sera mozzarella, plus więcej w razie potrzeby
  • 1 filiżanka (4 oz./125 g) startego parmezanu, plus więcej w razie potrzeby
  • 1 1/4 lb. (625 g) makaronu lasagne, ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • Listki i gałązki świeżego tymianku do dekoracji
  • Starta skórka z cytryny do dekoracji (opcjonalnie)
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Wskazówki:

Aby przygotować grzyby, na dużej patelni, na średnim ogniu, rozpuść 5 łyżek masła. Wrzucać grzyby w 4 partiach i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i lekko się zarumienią, około 10 minut na partię. Przed ugotowaniem trzeciej i czwartej partii dodaj na patelnię 5 łyżek masła. Przełóż każdą partię ugotowanych grzybów do dużej miski.

Na tej samej patelni, na średnim ogniu, rozpuść pozostałą 1 łyżkę masła. Dodaj czosnek i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się aromatyczny, około 1 minuty. Wrzuć wszystkie grzyby na patelnię, dopraw solą i czarnym pieprzem i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż się skarmelizują, około 25 minut. Dodaj wino, sok z cytryny i tymianek, mieszając zgarnij przyrumienione kawałki z dna patelni. Zdejmij z ognia. Przełożyć 1 filiżankę (3 oz./90 g) grzybów do małej miseczki i zachować do udekorowania pieczonej lasagne.

Aby przygotować beszamel, na dużej patelni, na średnim ogniu, roztopić masło. Wsypać mąkę i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i zacznie pachnieć, od 3 do 5 minut. Wlać mleko i gotować, ciągle mieszając, aż będzie gładkie i bez grudek, około 2 minut. Zwiększyć ogień do średnio-wysokiego i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować, ubijając od czasu do czasu, aż mieszanina jest aksamitna, około 3 minut. Zmniejszyć ogień do średnio-niskiego i gotować, ubijając od czasu do czasu, aż mieszanina pokryje grzbiet łyżki, około 10 minut. Zdjąć z ognia i dodać Gruyère, Parmezan, skórkę z cytryny, cayenne i gałkę muszkatołową. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 325°F (165°C). Posmarować patelnię do lasagne oliwą z oliwek.

W dużej misce wymieszać razem Gruyère, mozzarellę i parmezan.

Rozprowadź cienką warstwę beszamelu w przygotowanym naczyniu do pieczenia. Przykryć pojedynczą warstwą makaronu lasagne, przecinając go na pół lub na ćwiartki, aby wypełnić luki i krawędzie. Łyżka około 1 filiżanki (8 fl. oz./250 ml) beszamelu na makaron i rozprowadzić równomiernie. Na wierzch położyć około jednej czwartej mieszanki grzybów i posypać częścią mieszanki serowej. Ułożyć warstwę makaronu, beszamelu, grzybów i sera jeszcze 3 razy, kończąc ostatnią warstwą makaronu i sera. Przykryć lasagnę dobrze naoliwionym kawałkiem folii aluminiowej.

Umieść naczynie do zapiekania na blasze do pieczenia. Piecz, aż ser zacznie bulgotać na brzegach, około 1 godziny. Zdejmij folię i posyp lasagne listkami tymianku i większą ilością dowolnego sera, jeśli chcesz. Zwiększ temperaturę piekarnika do 400°F (200°C) i piecz, aż lazania nabierze złocistobrązowego koloru i będzie chrupiąca na brzegach, jeszcze około 15 minut.

Wyjąć lasagne z piekarnika. Jeśli przygotowałeś lasagne z wyprzedzeniem, podgrzej grzyby na małej patelni przed dekoracją. Udekoruj je grzybami, gałązkami tymianku, skórką z cytryny i kilkoma ziarnami czarnego pieprzu. Pokroić lasagne na plastry i podawać. Podawać od 8 do 10 sztuk.

Masz ochotę na wegetariański makaron? Mamy dla Ciebie.

Lasagnalasagna przepisNiedziela bezmięsnaMushroommushroomspastastavegetarianvegetarian pastavegetarian pasta przepisvegetarian pasta przepisvegetarian przepis


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę