Sobota, 7 września 2024
Kiedy masz w lodówce jajka, nigdy nie jesteś daleko od pysznego posiłku. Ten skromny, ale potężny składnik można w zaledwie kilka minut przygotować jajecznicę i dodać do tostów, aby uzyskać satysfakcjonujące, wysokobiałkowe śniadanie. Można go wrzucić do ramekina z sosem pomidorowym i wstawić do piekarnika na 15 minut, aby uzyskać elegancki, niewymagający użycia rąk posiłek. Można też zrobić z niego najbardziej kremowy omlet - nadziewany serem, szynką i wszystkimi warzywami - dla łatwego dania, które nadaje się na kolację. Czy musimy mówić dalej?
Jedyną rzeczą, która stoi na przeszkodzie, abyś Ty i Twoje idealne danie z jajka przygotował, jest najlepsza technika i narzędzia do pracy. Poniżej przedstawiamy 8 najpopularniejszych sposobów gotowania jajek - nie martw się, pokażemy ci wszystko, co musisz wiedzieć.
Jajka na twardo to kuchenna podstawa z nieskończoną ilością możliwości. Ale jeśli potrzebujesz trochę inspiracji: Jajka na miękko są świetne na tostach na śniadanie, średnio ugotowane jajka są niesamowite jako przekąska z odrobiną soli i pieprzu, a prawdziwe jajka na twardo są idealne w sałatce cobb.
Potrzebne narzędzia: Rondel, łyżka cedzakowa, minutnik do jajek, obieraczka do jajek
Technika: Napełnij rondel wystarczającą ilością wody, aby przykryć jajka i doprowadź ją do wrzenia. Następnie, używając łyżki cedzakowej, ostrożnie dodaj jajka do wody i zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Gotuj 5 minut dla jajek ugotowanych na miękko, 7-8 minut dla jajek średnio ugotowanych i 10 minut dla jajek ugotowanych na twardo. Umieść jajka w wannie z lodem i pozostaw do ostygnięcia przed obraniem.
Jaja "na twardo" przewraca się, żeby obsmażyć ich wierzch. To, jak długo trzymasz jajka w pozycji odwróconej, ma wpływ na żółtko. W jajkach "over-easy", żółtko jest wciąż płynne, podczas gdy w jajkach "over-medium" są one jammy, a w jajkach "over-hard" są one jędrne.
Potrzebne narzędzia: Nieprzywierająca patelnia, łopatka, minutnik kuchenny
Technika: Roztop masło na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Wbij jajko na patelnię i smaż przez 3-4 minuty, aż białka będą gotowe. Z łopatką, odwrócić jajko i gotować przez dodatkowe 30 sekund dla ponad łatwe, 1 minuta dla średnich i 2 minuty na twardo.
Nie bez powodu w hotelowych barach śniadaniowych zawsze znajdziesz stację do omletów: można je bez końca dostosowywać do własnych potrzeb. To klasyczne danie jest oczywiście świetne bez dodatków, ale nadzienia są miejscem, w którym możesz wykazać się kreatywnością - jak w przypadku tego numeru z karmelizowaną cebulą, grzybami i awokado.
Potrzebne narzędzia: Miska, trzepaczka, nieprzywierająca patelnia, łopatka
Technika: Ubij jajka w dużej misce - można dodać wodę, sok z cytryny, i przyprawy tutaj, ale nie jest to konieczne. Roztop masło na nieprzywierającej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodaj ubite jajka na patelnię i smaż przez 30 sekund. Następnie podnieś ugotowane jajka i przechyl patelnię tak, aby płynne jajko spłynęło pod spód. Zrób to jeszcze kilka razy, aż jajka będą w większości gotowe. Dodać ewentualne nadzienie, a następnie złożyć omlet.
Jajka na twardo mają złą sławę, ponieważ są trudne do zrobienia, ale kiedy opanujesz tę technikę, jest to jak jazda na rowerze. Jajka sadzone możesz podawać w lekkiej sałatce, z haszem ze słodkich ziemniaków i w klasycznym jajku po benedyktyńsku.
Potrzebne narzędzia: Rondel, ramekin, łyżka cedzakowa
Technika: Przynieś 3 cale wody i 1 łyżkę białego octu winnego do wrzenia na patelni. Wbij jajko do ramekina, a następnie ostrożnie wsuń je do wody. Gotuj przez 3-5 minut, aż białko będzie gotowe, a żółtko wciąż będzie płynne. Użyj łyżki cedzakowej, aby wyjąć jajko z patelni i osusz je.
Jajka na twardo wymagają najmniej pracy, co czyni je najłatwiejszą opcją śniadaniową. Wszystko, co musisz zrobić, to rozbić jajko na patelni, przykryć patelnię i poczekać. Jedyną rzeczą, której należy być świadomym, jest ciepło - jeśli nie jest wystarczająco gorące, żółtka mogą zacząć się gotować, zanim białka będą gotowe, a jeśli jest zbyt gorące, brzegi jajka zaczną brązowieć.
Potrzebne narzędzia: Nieprzywierająca patelnia z pokrywką
Technika: Roztop masło na nieprzywierającej patelni na średnio-wysokim ogniu. Crack jajko na patelni, przykryć patelnię z pokrywką, i gotować przez 3-4 minuty, aż białka są ustawione.
Zrobienie kremowej jajecznicy wymaga cierpliwości. Musisz mieć odpowiednią temperaturę, aby nie stały się gumowate, i nie chcesz jajecznicy zbyt szybko, aby utrzymać duży skrzep. Ale kiedy już opanujesz tę technikę, będziesz złoty.
Potrzebne narzędzia: Miska, trzepaczka, nieprzywierająca patelnia, łopatka
Technika: Ubij jajka w dużej misce z solą i pieprzem. Roztop masło na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Pozwól jajkom smażyć się bez zakłóceń przez 1 minutę. Następnie, przy pomocy łopatki, mieszaj powoli przez 2-3, aż powstanie gęsty skrzep, a jajka będą nadal wilgotne.
Zapiekane jajka są zaskakująco łatwe do zrobienia. Wyglądają elegancko i są pełnowartościowym posiłkiem dzięki wypełnieniu, ale mogą być najmniej upierdliwą opcją na tej liście, ponieważ nie musisz się martwić o osiągnięcie odpowiedniej temperatury - piekarnik zajmie się tym za Ciebie.
Potrzebne narzędzia: Ramekin
Technika: Rozgrzej piekarnik do 350°F. Masło ramekin i wypełnić go ⅔ pełna z sosem pomidorowym, salsa, lub blanszowany szpinak. W razie potrzeby dodaj odrobinę śmietany. Następnie wbij jajko do ramekina i dopraw solą i pieprzem lub innymi przyprawami. Włóż ramekin do piekarnika na 15 minut, aż jajko będzie gotowe.
Sous vide jajka są zasadniczo super super wolno gotowane jajka - i kiedy zrobić dobrze, są one absolutną doskonałość (nie bez powodu ta metoda jest używana w restauracjach, po wszystkim). Jeśli jesteś nowy do korzystania z sous vide kuchenka, jaja są również doskonałym sposobem, aby przetestować swój nowy gadżet, ponieważ technika ta nie wymaga uszczelniacz próżniowy.
Potrzebne narzędzia: Kuchenka Sous Vide, pojemnik lub duży garnek
Technika: Napełnij garnek lub pojemnik wodą i umieść w nim swój cyrkulator zanurzeniowy. Dla średnio osadzonych białek, podgrzej wodę do 145°F, a dla twardych białek, podgrzej wodę do 147°F. Opuść jajka do kąpieli wodnej i gotuj przez 1 godzinę. Jeśli nie będziesz jeść od razu, umieść jajka w kąpieli lodowej, aby ostygły.
Komentarze (0)