Czwartek, 25 kwietnia 2024

8 sposobów na gotowanie jajek

23 września 2021

Kiedy masz w lodówce jajka, nigdy nie jesteś daleko od pysznego posiłku. Ten skromny, ale potężny składnik można w zaledwie kilka minut przygotować jajecznicę i dodać do tostów, aby uzyskać satysfakcjonujące, wysokobiałkowe śniadanie. Można go wrzucić do ramekina z sosem pomidorowym i wstawić do piekarnika na 15 minut, aby uzyskać elegancki, niewymagający użycia rąk posiłek. Można też zrobić z niego najbardziej kremowy omlet - nadziewany serem, szynką i wszystkimi warzywami - dla łatwego dania, które nadaje się na kolację. Czy musimy mówić dalej?

Jedyną rzeczą, która stoi na przeszkodzie, abyś Ty i Twoje idealne danie z jajka przygotował, jest najlepsza technika i narzędzia do pracy. Poniżej przedstawiamy 8 najpopularniejszych sposobów gotowania jajek - nie martw się, pokażemy ci wszystko, co musisz wiedzieć.

1. Jajka na miękko, średnio i twardo

Jajka na twardo to kuchenna podstawa z nieskończoną ilością możliwości. Ale jeśli potrzebujesz trochę inspiracji: Jajka na miękko są świetne na tostach na śniadanie, średnio ugotowane jajka są niesamowite jako przekąska z odrobiną soli i pieprzu, a prawdziwe jajka na twardo są idealne w sałatce cobb.

Potrzebne narzędzia: Rondel, łyżka cedzakowa, minutnik do jajek, obieraczka do jajek

Technika: Napełnij rondel wystarczającą ilością wody, aby przykryć jajka i doprowadź ją do wrzenia. Następnie, używając łyżki cedzakowej, ostrożnie dodaj jajka do wody i zmniejsz ogień do średnio-niskiego. Gotuj 5 minut dla jajek ugotowanych na miękko, 7-8 minut dla jajek średnio ugotowanych i 10 minut dla jajek ugotowanych na twardo. Umieść jajka w wannie z lodem i pozostaw do ostygnięcia przed obraniem.

2. Ponad Łatwe, Średnie, Twarde

Jaja "na twardo" przewraca się, żeby obsmażyć ich wierzch. To, jak długo trzymasz jajka w pozycji odwróconej, ma wpływ na żółtko. W jajkach "over-easy", żółtko jest wciąż płynne, podczas gdy w jajkach "over-medium" są one jammy, a w jajkach "over-hard" są one jędrne.

Potrzebne narzędzia: Nieprzywierająca patelnia, łopatka, minutnik kuchenny

Technika: Roztop masło na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Wbij jajko na patelnię i smaż przez 3-4 minuty, aż białka będą gotowe. Z łopatką, odwrócić jajko i gotować przez dodatkowe 30 sekund dla ponad łatwe, 1 minuta dla średnich i 2 minuty na twardo.

3. Omlet

Nie bez powodu w hotelowych barach śniadaniowych zawsze znajdziesz stację do omletów: można je bez końca dostosowywać do własnych potrzeb. To klasyczne danie jest oczywiście świetne bez dodatków, ale nadzienia są miejscem, w którym możesz wykazać się kreatywnością - jak w przypadku tego numeru z karmelizowaną cebulą, grzybami i awokado.

Potrzebne narzędzia: Miska, trzepaczka, nieprzywierająca patelnia, łopatka

Technika: Ubij jajka w dużej misce - można dodać wodę, sok z cytryny, i przyprawy tutaj, ale nie jest to konieczne. Roztop masło na nieprzywierającej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodaj ubite jajka na patelnię i smaż przez 30 sekund. Następnie podnieś ugotowane jajka i przechyl patelnię tak, aby płynne jajko spłynęło pod spód. Zrób to jeszcze kilka razy, aż jajka będą w większości gotowe. Dodać ewentualne nadzienie, a następnie złożyć omlet.

4. Jajka na parze

Jajka na twardo mają złą sławę, ponieważ są trudne do zrobienia, ale kiedy opanujesz tę technikę, jest to jak jazda na rowerze. Jajka sadzone możesz podawać w lekkiej sałatce, z haszem ze słodkich ziemniaków i w klasycznym jajku po benedyktyńsku.

Potrzebne narzędzia: Rondel, ramekin, łyżka cedzakowa

Technika: Przynieś 3 cale wody i 1 łyżkę białego octu winnego do wrzenia na patelni. Wbij jajko do ramekina, a następnie ostrożnie wsuń je do wody. Gotuj przez 3-5 minut, aż białko będzie gotowe, a żółtko wciąż będzie płynne. Użyj łyżki cedzakowej, aby wyjąć jajko z patelni i osusz je.

5. Jajka na słoneczku

Jajka na twardo wymagają najmniej pracy, co czyni je najłatwiejszą opcją śniadaniową. Wszystko, co musisz zrobić, to rozbić jajko na patelni, przykryć patelnię i poczekać. Jedyną rzeczą, której należy być świadomym, jest ciepło - jeśli nie jest wystarczająco gorące, żółtka mogą zacząć się gotować, zanim białka będą gotowe, a jeśli jest zbyt gorące, brzegi jajka zaczną brązowieć.

Potrzebne narzędzia: Nieprzywierająca patelnia z pokrywką

Technika: Roztop masło na nieprzywierającej patelni na średnio-wysokim ogniu. Crack jajko na patelni, przykryć patelnię z pokrywką, i gotować przez 3-4 minuty, aż białka są ustawione.

6. Jajecznica

Zrobienie kremowej jajecznicy wymaga cierpliwości. Musisz mieć odpowiednią temperaturę, aby nie stały się gumowate, i nie chcesz jajecznicy zbyt szybko, aby utrzymać duży skrzep. Ale kiedy już opanujesz tę technikę, będziesz złoty.

Potrzebne narzędzia: Miska, trzepaczka, nieprzywierająca patelnia, łopatka

Technika: Ubij jajka w dużej misce z solą i pieprzem. Roztop masło na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Pozwól jajkom smażyć się bez zakłóceń przez 1 minutę. Następnie, przy pomocy łopatki, mieszaj powoli przez 2-3, aż powstanie gęsty skrzep, a jajka będą nadal wilgotne.

7. Zapiekane

Zapiekane jajka są zaskakująco łatwe do zrobienia. Wyglądają elegancko i są pełnowartościowym posiłkiem dzięki wypełnieniu, ale mogą być najmniej upierdliwą opcją na tej liście, ponieważ nie musisz się martwić o osiągnięcie odpowiedniej temperatury - piekarnik zajmie się tym za Ciebie.

Potrzebne narzędzia: Ramekin

Technika: Rozgrzej piekarnik do 350°F. Masło ramekin i wypełnić go ⅔ pełna z sosem pomidorowym, salsa, lub blanszowany szpinak. W razie potrzeby dodaj odrobinę śmietany. Następnie wbij jajko do ramekina i dopraw solą i pieprzem lub innymi przyprawami. Włóż ramekin do piekarnika na 15 minut, aż jajko będzie gotowe.

8. Sous Vide

Sous vide jajka są zasadniczo super super wolno gotowane jajka - i kiedy zrobić dobrze, są one absolutną doskonałość (nie bez powodu ta metoda jest używana w restauracjach, po wszystkim). Jeśli jesteś nowy do korzystania z sous vide kuchenka, jaja są również doskonałym sposobem, aby przetestować swój nowy gadżet, ponieważ technika ta nie wymaga uszczelniacz próżniowy.

Potrzebne narzędzia: Kuchenka Sous Vide, pojemnik lub duży garnek

Technika: Napełnij garnek lub pojemnik wodą i umieść w nim swój cyrkulator zanurzeniowy. Dla średnio osadzonych białek, podgrzej wodę do 145°F, a dla twardych białek, podgrzej wodę do 147°F. Opuść jajka do kąpieli wodnej i gotuj przez 1 godzinę. Jeśli nie będziesz jeść od razu, umieść jajka w kąpieli lodowej, aby ostygły.