Środa, 6 listopada 2024
Zielony to symboliczny kolor Irlandii, ale dlaczego tak jest, to temat do dyskusji. Oczywiście, Irlandia ma swój przydomek - Szmaragdowa Wyspa. Do tego dochodzi zielony pas na irlandzkiej fladze. Mówi się też, że św. Patryk użył zielonej koniczyny, aby wyjaśnić, na czym polega Trójca Święta, co dodaje kolejną warstwę zieleni do historii Irlandii. No i oczywiście są jeszcze krasnoludki. Zgodnie z legendą, noszenie zielonego koloru sprawi, że będziesz niewidzialny dla ich groźnych szczypiec (co bez wątpienia wzięli sobie do serca koledzy z klasy, którzy pod ich nieobecność zastępowali ich w szczypaniu).
Dzień Świętego Patryka to zdecydowanie czas, by nosić jak najwięcej zieleni. W naszych domach Dzień Świętego Patryka może pojawić się w postaci zielonego akcentu podczas śniadania, obiadu lub kolacji. Oto siedem przepisów, które pomogą Ci wprowadzić do tegorocznych obchodów trochę szmaragdowej radości i szczęścia Irlandczyków.
W dużej części Ameryki składniki potrzebne do przygotowania tej porywającej sałatki ze szparagów, groszku i mięty
pojawiają się tuż po Dniu Świętego Patryka. Wykorzystaj je. Nie ma piękniejszej sałatki w okolicy. Szczególnie podoba nam się fakt, że w tym przepisie wykorzystano całą filiżankę jasnej, aromatycznej mięty.Nie musisz czekać na dzień meczu czy Cinco de Mayo: Guacamole
to codzienna potrawa. My lubimy proste, z dojrzałym awokado, sokiem z limonki, solą i odrobiną ostrego sosu. (To miły skrót od całej pokrojonej w kostkę ostrej papryki!) Przypomina mało skomplikowane guacamole, które można znaleźć w taquerii, a jest tak dobre.Czy w tym roku możesz namówić dzieci na śniadanie w postaci zielonego smoothie z miseczki
na Dzień Świętego Patryka zamiast gofrów lub bajgli? Zawiera mleko migdałowe, pokrojone świeże owoce, których chcesz się pozbyć, całe dwie filiżanki szpinaku i banana. Warto spróbować, prawda? Spróbuj nazwać to "zielonym smoothie z syropem klonowym" i zdaj relację z sukcesu w komentarzach.Kolejnym zwiastunem wiosny jest Burrata ze szparagami, groszkiem cukrowym i pesto z pistacji i r
ukoli. Pesto to mieszanka rukoli, pistacji i czosnku z odrobiną Parmigiano-Reggiano. Całość miesza się z groszkiem i szparagami na posłaniu z rukoli skropionej cytryną i oliwą z oliwek. Całość spaja kremowa burrata. To wiosna na talerzu.Twój robot kuchenny to klucz do tego zielonego, jak tylko się da, Pappardelle z szufladą na zioła
. Wszystko, czego potrzebujesz, to sześć filiżanek ziół i zieleniny oraz kilka podstawowych składników (cytryna, czosnek, makaron) i możesz zaczynać. Wierzcie lub nie, ale to jest obiad na 30 minut.Wolno pieczony kalafior może mieć ziemisty i karmelowy smak, dzięki któremu nawet najdłuższa zima nie będzie już taka straszna. Zupa kalafiorowo-jarmużowa
pokazuje, co może zrobić jako podstawa wspaniałej zupy. Chrupiące, opiekane orzeszki piniowe na wierzchu (i może kilka karmelizowanych płatków kalafiora) dodadzą potrzebnej tekstury.My moglibyśmy podać przegrzebki z zielonymi oliwkami w chimichurri
z Chenin Blanc lub Szampanem zamiast Guinnessa, ale ty rób swoje! Kluczem do tego dania są te szmaragdowe oliwki Castelvetrano. Być może zapomnieliście, jak aksamitne i pełne niuansów są one w smaku. Świetnie komponują się ze świeżą pietruszką i zieloną cebulką, octem szampańskim, cytryną i czosnkiem. To chimichurri jest tak dobre, że będziesz chciał je podawać z resztkami chleba, które masz w domu.
Komentarze (0)