Piątek, 6 grudnia 2024
Kucharze w kuchni Williams Sonoma mają dostęp do niesamowitego wyboru narzędzi - niektóre bardziej przydatne niż inne. Poprosiliśmy Devon Francis, Kierownika Kuchni Testowej WS, aby przedstawiła nam swoje ulubione narzędzia. (Wiele z nich to te same, o których ona i Belle English opowiadały na naszym TikToku
)! Są to gadżety z górnej szuflady, które nigdy nie trafiają do głębokiego magazynu, ponieważ są w codziennym (lub prawie codziennym!) użyciu. Dlaczego nie oszczędzić sobie czasu? Zapoznaj się z tymi wspaniałymi narzędziami kuchennymi.Komu jeszcze zdarzyło się zrobić straszny bałagan podczas wyciskania limonek do margarity? (Winny!) Jest wiele powodów, aby pokochać tę wyciskarkę do limonek ( widoczną na TikTok
), ale Devon szczególnie lubi to, że "dzięki niej wszystko jest czyste i uporządkowane, ponieważ przy krojeniu cytrusów można narobić bałaganu". Dzięki małemu, odkręcanemu pojemnikowi na sok, "możesz w pełni wykorzystać swoje cytrusy, nie marnując ani kropli".Podobnie nasze spiżarnie i miejsca pod zlewem mogą być zajęte przez plątaninę rzeczy w (niepotrzebnych) plastikowych opakowaniach, walających się tu i tam. Gąbka Pop-Up, którą można zobaczyć na TikTok
, to "zdecydowanie niezbędnik w kuchni" - mówi Devon. "Przydaje się w małych pomieszczeniach i dla każdego, kto naprawdę ceni sobie czystą, zorganizowaną przestrzeń". Wystarczy dodać wody, aby zaczęła wyskakiwać!"Narzędziem, którego nie spodziewasz się potrzebować", zapewnia Devon, jest nóż kuchenny. (Sprawdź, jak go używać na TikTok
!) "Jest ważny przy przygotowywaniu wspaniałych koktajli", mówi Devon, i "dzięki niemu można uzyskać wspaniałą skórkę z cytrusów" do dekoracji napojów i wypieków.Mówiliśmy już o tym wcześniej i powtórzymy jeszcze raz: Nie moczcie grzybów w wodzie! "Aby mieć piękne grzyby" - mówi Devon - "naprawdę nie można ich myć". Wpływa to na profil smakowy gotowego dania. Devon ma obsesję na punkcie "niesamowitego" Shroom Broom (jak zauważono na TikTok
). "To kolejne narzędzie, o którym nie wiedziałeś, że jest Ci potrzebne" - mówi - "a jego używanie jest naprawdę zabawne".Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się skończyć z lepkimi skórkami czosnku na palcach i w jedzeniu? Wejdź: obieraczka do czosnku przedstawiona w serwisie TikTok
. "Koniecznie" - deklaruje Devon. "To takie proste narzędzie, które warto mieć w kuchni, a do tego tak łatwo się je czyści. Poza tym dzięki niemu nie śmierdzi Ci z rąk i deski do krojenia". Wystarczy oddzielić cebulki, a następnie zawinąć je tutaj. Skórki zsuwają się od razu. "Obieranie czosnku nigdy wcześniej mi nie przeszkadzało, ale teraz znam lepszy sposób" - mówi Devon.Prawda: Będziesz jadł więcej warzyw, jeśli łatwiej będzie Ci je szybko przyrządzić w pyszny sposób. I tak, potrzebujesz wirówki do sałatek, mówi Devon, ponieważ zielenina musi być sucha, aby dressing mógł ją odpowiednio pokryć. (Poza tym: mokre liście, fuj.) Rozważ więc fajną opcję w zlewie lub w misce (i zobacz je w akcji
!) "Za każdym razem, gdy robię dużą sałatkę dla przyjaciół", mówi Devon, "jestem bardzo wdzięczna, że mam taką maszynkę. To zdecydowanie niedoceniane narzędzie i oszczędność czasu".Bądź jak wykwintna włoska restauracja i wyciągnij swoją mikrotarkę
z Parmigiano-Reggiano, podając ją do stołu i ścierając ser na zamówienie. "To niezbędne narzędzie w kuchni" - mówi Devon. "Tak wiele przepisów wymaga użycia skórki lub sera! Udekoruj nimi swoje potrawy, a będą one jeszcze lepsze"."Dobry przepis poda wagę, która jest znacznie bardziej precyzyjną formą pomiaru" - mówi Devon. To jeden z powodów, dla których uwielbia swoją wagę kuchenną
. Odmierzanie wagi zamiast objętości, zwłaszcza w przypadku pieczenia, "pozwoli Ci uzyskać dokładniejszą ilość składników, co w znacznym stopniu wpłynie na rezultat Twojej potrawy". Ponadto: To jest czystsze! Możesz po prostu wytarować wagę i dodać cukier do mąki, nie brudząc trudno zmywalnych kubków pomiarowych.Szczypce ze stali nierdzewnej
"są jak dodatkowe ręce w kuchni", mówi Devon. Nalega, aby używać ich nie tylko do sałatek. (Pomyśl: przewracanie steków na grillu; obracanie pierogów; nakładanie makaronu.) "Używanie łyżki cedzakowej do spaghetti? Nie, powinieneś używać szczypiec".
Pomyśl o łopatce do ryb
nie tylko po łososiu. "Używam jej do wszystkiego, co wymaga przewracania" - mówi Devon. "Naleśniki, placki do hamburgerów, jajka, quesadillas. Ponieważ ta łopatka jest tak lekka, można ją naprawdę kontrolować". (Czasami lubimy używać ich do dociskania placków do hamburgerów, aby utworzyć skórkę, gdy smażą się na patelni).Dlaczego warto zgadywać? "W Kuchni Próbnej wypracowaliśmy sobie dość dobre wyczucie, kiedy jedzenie jest gotowe, ale nic, podkreślam NIC, nie jest tak dokładne jak dobry termometr
kuchenny" - mówi Devon. Dość powiedzieć!
Kolejnym narzędziem zapobiegającym bałaganowi jest skrobak stołowy, który często można spotkać w profesjonalnych kuchniach. W zależności od potrzeb możesz wybrać plastikowy lub metalowy. "Kiedy go użyjesz, przekonasz się, dlaczego jest niezbędny" - mówi Devon. "To jak przedłużenie ręki - z tą różnicą, że lepiej zbiera rzeczy". Ona sama używa " metalowej do pieczenia, chleba, makaronu, a silikonowej do wszystkiego innego".
Komentarze (0)