Piątek, 6 grudnia 2024
Każdy inteligentny kucharz wie, że pikantne sosy to sekret przekształcenia zwykłych składników w pyszne danie. Stek może być świetny sam w sobie, ale kiedy podasz go z sosem takim jak chimichurri? Fantastycznie! Podobnie, zestaw grillowanych warzyw staje się ucztą, gdy sparujesz je z domowym tzatziki i pitą, a odrobina romanesco sprawia, że niezadowalające kebaby z kurczaka natychmiast stają się godne restauracji. Krótko mówiąc, sos to magia. Więc zrób sobie przysługę i przygotuj podwójną porcję jednego z tych 11 przepisów - to najprostszy sposób na ulepszenie tego, co masz w lodówce.
Ten popularny hiszpański sos robi się głównie z czerwonej papryki ze słoika, którą zagęszcza się migdałami i chlebem. Jest niezwykle wszechstronny, i może być stosowany jako sos lub dip do takich rzeczy jak kurczak, makaron, hamburgery, kanapki, warzywa, zupy i gulasze. Zasadniczo: nie można się pomylić z tym jednym.
Sos orzechowy jest słony, kremowy i całkowicie nie do odparcia. Głównymi składnikami sosu są masło orzechowe i mleko kokosowe, a to dostaje dodatkowy cios smaku z zielonej cebuli, trawy cytrynowej, czosnku, limonki, sosu sojowego i mnóstwo przypraw. Możesz znać go najlepiej jako dodatek do satay, ale jest to również wspaniały sos do makaronu, jako opatrunek do sałatki, a jako dip do sajgonek.
Chimichurri jest wszechobecny w Argentynie, i to jest łatwe do zrozumienia, dlaczego. Tangy, no-cook sos jest wykonany ze świeżych ziół, czosnku, octu, oliwy z oliwek i hit płatków czerwonej papryki. Jest to objawienie, gdy jest skropiony na grillowanym steku, i będzie rozjaśnić swoje warzywa, kurczaka i ryby, i tak wiele więcej.
Chłodny i orzeźwiający tzatziki jest wykonana z greckiego jogurtu, ogórka, czosnku i mięty. Jest to podstawa w kuchni greckiej na półmiskach mezze, i jest wspaniały w kanapkach i z grillowanym mięsem. Gorąca rada: aby mieć pewność, że ogórki nie dodadzą niepożądanej wody do sosu, kup ogórki bez pestek (np. ogórki angielskie) i posól je wcześniej, aby uwolnić wilgoć.
Potrzebujesz tylko cztery składniki, aby zrobić sos teriyaki w domu: sos sojowy, mirin, sake, i jasny brązowy cukier. Aby zrobić, dodaj składniki w rondelku i gotuj, aż zgęstnieje. I to wszystko! Ten lepko-słodki japoński sos świetnie nadaje się jako polewa do łososia, wieprzowiny i duszonych warzyw (to tylko kilka przykładów).
Ten szalenie aromatyczny kubański sos jest pełen świeżej kolendry, przypraw i dużej ilości cytrusów. Znany jest jako marynata i sos do wieprzowiny (jak w kubańskich kanapkach), ale może nadać ostry smak wielu innym rodzajom białka i warzyw.
Robienie sosu pomidorowego nigdy nie wyglądało tak łatwo. Po prostu pieczemy pomidory śliwkowe, a następnie łączymy je w blenderze z czosnkiem, oregano i octem. Ta-da! Kiedy masz to w lodówce gotowe, jesteś tylko kilka minut od pysznej kolacji z makaronem (tylko nie zapomnij o parmezanie).
Rozpal grilla i przygotuj ten 4-składnikowy sos w zaledwie 20 minut! Wszystko czego potrzebujesz to czerwone chili, czerwona papryka, trochę octu ryżowego i cukru. Aby go zrobić, grillujesz i obierasz chili i paprykę, gotujesz ocet i cukier, a następnie dodajesz wszystko do blendera i przetwarzasz aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Sugerowana porcja jest z wieprzowiną i kurczakiem (ale ty robisz ty).
Jeśli jesteś tylko ciesząc hollandaise podczas brunchu z jajka Benedykta, jesteś poważnie brakuje. Ten klasyczny sos jest wspaniały, gdy skropione na pieczone lub grillowane warzywa, takie jak szparagi lub brokuły, a jako sos do łososia i steku. Ten przepis jest również szczególnie łatwe, ponieważ jest on wykonany w blenderze, więc nie ma obaw o sos łamanie.
Sos rybny jest gwiazdą tego słonego, pełnego umami sosu. I to nie może być prostsze do wykonania: połączyć sos rybny, sok z limonki, cukier, czosnek i pastę chili w misce, i służyć. Jest to niezbędny składnik w tej sałatce wołowiny, i będzie wielki z sajgonkami lub vermicelli.
Nigdy nie pożałujesz zrobienia dużej porcji salsy verde na początku tygodnia. Przygotowany z dużą ilością świeżych ziół, kaparów, anchois i szalotki, sos ten ożywi każde białko lub warzywo, które zalega w lodówce. Jeśli planujesz zrobić go z wyprzedzeniem, upewnij się, że pominiesz ocet i dodasz go tuż przed podaniem (w przeciwnym razie zioła się "spalą").
Komentarze (0)