Środa, 17 kwietnia 2024

10 sposobów na wykorzystanie całej kukurydzy

24 sierpnia 2021

Kukurydza: Sprawia, że człowiek ma lekką obsesję. Niektórzy mieszkańcy Środkowego Zachodu szydzą z kukurydzy na Wschodnim Wybrzeżu, twierdząc, że nie jest wystarczająco słodka. Niektórzy ludzie biegną prosto do domu z pick-your-own pola kukurydzy, z garnkiem wrzącej wody w gotowości, bo zbyt dużo cukru zamienia się w skrobię. (Tak, to się dzieje, kiedy kukurydza jest zbierana, ale obecnie większość kukurydzy jest hodowana tak, aby spowolnić przem

ianę i pozostawić słodszy kłos).

Oto przepisy na potrawy z kukurydzy, które właśnie teraz przygotowujemy z obfitych zbiorów tego sezonu.

Przepisy

1. Kokosowa Zupa Kukurydziana

Członkini Chef's Collective i kulinarna supergwiazda Melissa King jest odpowiedzialna za tę wspaniałą kokosową zupę kukurydzianą

. Zupa jest prosta, opiera się na podstawowych produktach ze spiżarni, takich jak mleko kokosowe, oraz na czosnku i świeżym imbirze. Do jej przygotowania potrzeba od czterech do sześciu kolb kukurydzy, więc jest to świetny sposób na wykorzystanie całej tony naraz. Dekoracja przypomina meksykańską kukurydzę, którą szef kuchni zajadał się w dzieciństwie.

2. Pizza z pomidorów i kukurydzy

Czasami wykonujesz całą pracę z całą kukurydzą, wyłuskując ją i odrywając od kolby, tylko po to, aby zdać sobie sprawę, że masz o kubek lub dwa więcej niż wymaga tego Twój przepis. Wtedy pojawia się pomysł: pizza z pomidorami i kukurydzą

. Jest to idealne rozwiązanie, aby zrobić coś z gałek i kawałków, które zostały Ci z targu rolnego. Łączy w sobie dwa letnie przysmaki (hi, pomidorki koktajlowe!) i daje wyśmienity efekt.

3. Letni Succotash

Mięciutkie grillowane brzoskwinie i smażona kukurydza łączą się ze świeżą bazylią w tym wspaniałym letnim succotashu

. Jest prosty, pełen świeżych, sezonowych produktów dzięki zielonej fasolce i pomidorkom cherry, a do tego jest przyjemny dla oka.

4. Risotto z świeżą kukurydzą i oliwą bazyliową

Najlepsze risotto kukurydziane zawiera mnóstwo kukurydzy. To risotto ze świeżą kukurydzą i oliwą bazyliową

dostarcza jej całe dwie do trzech filiżanek. Pory smażone na maśle stanowią podstawę risotto, a jeśli już dawno nie smażyliście porów na maśle, będziecie szczęśliwi, kiedy przypomnicie sobie, jak dobrze to smakuje (i pachnie!). Cały talerz skropiony jest prostą, jasną oliwą bazyliową.

5. Oaxacan Grillowana Kukurydza

Może jesteś już fanem meksykańskiej grillowanej kukurydzy. Świetnie! Oaxacan grillowana kukurydza

wykorzystuje smaki, które już znasz i kochasz i lekko je podrasowuje. Proszek chili Ancho zastępuje bardziej tradycyjne cayenne, nadając jej charakterystyczny dymny posmak. Wspaniale jest jeść to danie, używając łupiny jako uchwytu.

6. Zupa Poblano Chile z kukurydzą i grzybami

Tam są chłodne i deszczowe lato i jesienne wieczory, i to jest kiedy ty możesz chcieć gotować up partię poblano chile polewka z kukurydzą i grzybami

. Oni są rozgrzewający, pocieszający składniki ty pożądasz bez uświadamiania sobie to. Kurki należą do najbardziej maślanych grzybów i stanowią doskonałą folię dla kukurydzy i aksamitnej papryki poblano.

7. Strata z kukurydzy i chili

Te same chłodne noce, może kiedy słońce chowa się nad jeziorem, są nocami dla kukurydzy i chili strata. Często jada się ją na śniadanie, ale jest równie smaczna na brunch, lunch lub kolację. Ta warstwa szczyci się meksykańską kawalkadą smaków, w tym poblanos, chorizo, kukurydza, jajka, ostry sos i cheddar. (Prawie przypomina chilaquiles

, ale bez tortilli)!

8. Błyskawiczny garnek Kukurydza i Zucchini Chowder

Kukurydza i boczek to BFFs, a my często sięgamy po Instant Pot latem, ponieważ pomaga on utrzymać chłód w naszych kuchniach. Dlatego ten garnek do gotowania kukurydzy i cukinii

jest dla nas podwójnym zwycięzcą. Jest to obfity (ale nie zbyt obfity) chowder z wszystkich rzeczy, których o tej porze roku nie można szybko pozbyć się z kuchennego blatu. Pomyśl: cukinia, zielona cebula i kukurydza. Zawiera ziemniaki, więc jest sycący, ale ma też śmietanę i tymianek, które nadają mu luksusowego charakteru.

9. Kukurydza i Gruyère Souffle

W tym elegancko wyglądającym suflecie z kukurydzy i Gruyère nie ma nic wymyślnego. Francuski ser jest jedyną rzeczą, której możesz nie mieć pod ręką, a która jest wystarczająco łatwa, aby wrzucić ją do koszyka następnym razem, gdy przyjdzie Ci na myśl. Reszta to rzeczy, które prawdopodobnie masz: pełnotłuste mleko, jajka, masło, szalotka, parmezan. I oczywiście słodka kukurydza. Suflety

są zaskakująco łatwe do wykonania, a potrafią odmienić ciężki poranek.

10. Zupa ze słodkiej kukurydzy

OK, chcesz riff na tym Instant Pot zupy powyżej. Chcesz bekonu. Nie masz IP. Nie ma problemu. Słodka zupa kukurydziana jest tam dla Ciebie i wymaga tylko robota kuchennego

, aby uzyskać jedwabiście gładką bazę. Czy to szalone, że uwielbiamy tę zupę również na śniadanie? Jest lato. Złam wszystkie zasady.