Poniedziałek, 4 marca 2024

Ekspert wyjaśnia, dlaczego jedzenie kwaśnych cukierków może zranić twoją jamę ustną

24 listopada 2020

Albo uwielbiasz uderzać w język i bolące usta, albo wolisz zrobić głębokie nurkowanie z wielką bielą, niż jeść kwaśne cukierki. Poncz z kwaśnymi cukierkami może być pyszny w małych dawkach, ale zjedzenie dużej ilości w krótkim czasie może pozostawić Cię z bolącymi dziąsłami, bolesnymi policzkami, a jeśli jesteś jak Chrissy Teigen - nawet złuszczającym się językiem. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego kwaśne cukierki sprawiają, że boli Cię usta tak, jak właśnie skopałeś kiść metalowych opiłków, to ma to związek z pikantną mocą kwasu.

"Kwaśne cukierki smakują kwaśno z powodu kwasu, który jest w nich zawarty", mówi dr Heather Kunen D.D.S., ortodonta i współzałożycielka Beam Street Dentistry. Kwas cytrynowy, który zwykle znajduje się w owocach cytrusowych, takich jak cytryny i limonki, jest pospolitym składnikiem, podobnie jak kwas askorbinowy, fumarynowy i winowy. Są to naturalne składniki, które pojawiają się w owocach i warzywkach. Długotrwałe kwaśne cukierki zawierają również kwas jabłkowy, który znajduje się w jabłkach, wiśniach i pomidorach, co przedłuża gorzki smak cukierków podczas ssania.

Im niższy jest poziom pH jedzenia, tym bardziej jest ono kwaśne, a poziom pH kwaśnych cukierków jest naprawdę niski, około 3,0. Dla porównania, pH kwaśnej śmietany wynosi około 4,5, a PowerAde Lemon Lime około 2,75. To właśnie to sprawia, że krople cytryny i innych cukierków dają takie kopa na Twoich kubkach smakowych, złagodzone słodyczą cukru cukrowego.

Trochę tego może być twoim ulubionym doznaniem - ale zbyt wiele może pozostawić po sobie sięgnięcie po wodę. "Jeśli zjesz dużo tego wysoce kwaśnego przysmaku, możesz poczuć dyskomfort we wnętrzu ust, a nawet poparzyć się" - mówi dr Kunen. Zbyt wiele głowic bojowych i kwasów zaczyna się gromadzić w ustach i powoduje uszkodzenia tkanek i powierzchni wokół nich. Odnotowano przypadki oparzeń języka i pęcherzy, gdy ludzie zjedli dużo kwaśnych cukierków w jednym siedzeniu, co może również spowodować uszkodzenie szkliwa zębów". Zjedzenie całego pudełka w jednym siedzeniu może sprawić, że usta będą cię nienawidzić.

"Najlepszym sposobem na rozwiązanie tego problemu jest płukanie wodą lub nawet spożycie produktu mlecznego", mówi dr Kunen. Skorzystanie z sera, jogurtu lub mleka ma dwie zalety - mówi Kunen. Po pierwsze, pomagają one zneutralizować równowagę pH w jamie ustnej, oddalając ją od kwasowości w kierunku czegoś bardziej komfortowego". (Dlatego właśnie mleko jest dobrym wyborem, gdy przedawkowałeś je również na pikantne potrawy). "Zawierają również białko zwane kazeiną, które pomaga chronić nasze szkliwo", mówi, więc Twoje zęby prawdopodobnie będą Ci wdzięczne.

Dobre wieści? Jeśli język zaczyna się łuszczyć, jak u Teigen'a, to jest to sygnał, że tkanka zaczyna się goić po wytrzymaniu zapory kwasu. To może też sprawić, że twoje usta będą bardziej wrażliwe w miarę wzrostu nowych komórek. Pęcherzyki, obolałe plamy w jamie ustnej i ból podczas żucia to oznaki, że powinieneś wyluzować z kwaśnych cukierków, aż do całkowitego wyzdrowienia jamy ustnej. W porządku: możesz po prostu słuchać Lady Gaga, dopóki nie będziesz gotowa na ponowne pojawienie się robaków dziąsłowych.