Środa, 15 maja 2024

Lekarze wyjaśniają, jak nie dopuścić do zatrucia pokarmowego na pikniku

24 listopada 2020


Rozkoszowanie się grillem na słońcu jest nieodzowną częścią lata, ale eksperci ds. zdrowia ostrzegają, że trzeba mieć oko na swoje ciastka krabowe, aby choroby przenoszone przez żywność nie zrujnowały zabawy. Zabezpieczenie się przed zatruciem pokarmowym podczas imprez plenerowych wymaga nieco więcej umiejętności niż ochrona rozprzestrzeniających się w pomieszczeniu, ale dzięki podstawowej wiedzy i stałemu obserwowaniu zegara, możesz zachować swoje letnie zatrucie pokarmowe.


Dr Luther A. Bartelt, profesor UNC School of Medicine, mówi że żywność jest z natury rzeczy zagrożona, jeśli znajduje się poza środowiskiem przechowywania, co oczywiście oznacza, że choroby przenoszone drogą pokarmową mogą występować przez cały rok, w dowolnym miejscu i czasie, a żywność nie jest przechowywana w bezpiecznej temperaturze. Ponieważ jednak pikniki i grille zazwyczaj odbywają się w upalne dni, często w bezpośrednim świetle słonecznym, talerz z sałatką owocową jest bardzo zagrożony rozwojem bakterii, które mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Jak zachować żywność przed rosnącymi ryzykownymi bakteriami
Bartelt mówi Bustle'owi, że należy przestrzegać zasady dwóch godzin/jednej godziny: "Należy schłodzić łatwo psujące się jedzenie po dwóch godzinach, lub jednej godzinie, jeśli jest powyżej 90 stopni w miejscu, gdzie siedzi". Jeśli sałatka ziemniaczana z majonezem była przez jakiś czas nieczynna, włóżcie to dziecko do lodówki jak najszybciej.

Jeśli pomysł obserwowania zegara w czasie, gdy starasz się dobrze bawić na imprezie na świeżym powietrzu jest dla Ciebie stresujący, włącz alarm w telefonie lub starym zegarze w piekarniku, aby wyłączyć się, gdy przyjdzie czas na odkładanie jedzenia. Upewnij się, że wiesz, jaka będzie temperatura na zewnątrz, a kiedy będzie to możliwe, trzymaj jedzenie z dala od słońca. A w przypadku wydarzeń, w których nie ma cię w pobliżu lodówki, chłodziarka pełna lodu będzie twoją BFF.

Jak bezpiecznie przygotować jedzenie na letni grill
Chociaż właściwe przechowywanie ma kluczowe znaczenie, istnieją inne, mniej specyficzne dla lata wskazówki dotyczące bezpieczeństwa żywności, których należy przestrzegać, aby upewnić się, że impreza jest jak najbardziej wolna od zatruć pokarmowych. Dr Arlene C. Seña-Soberano M.D., dyrektor medyczny w Durham w Północnej Karolinie, Departament Zdrowia Hrabstwa, mówi Bustle, że ludzie powinni znać zasady Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) dotyczące zapobiegania chorobom przenoszonym przez żywność, które obejmują czteroetapowy proces: "Czyste, oddzielne, gotowanie i schładzanie".

"Umyj ręce i powierzchnie, na których często obchodzi się z jedzeniem. Nie należy zanieczyszczać surowego mięsa, drobiu, jaj ani owoców morza innymi gotowymi do spożycia produktami spożywczymi. Upewnij się, że mięso, drób i owoce morza są gotowane do właściwej temperatury wewnętrznej. Chłodź łatwo psujące się jedzenie w ciągu dwóch godzin, lub jednej godziny, jeśli jest ono powyżej 90 stopni w miejscu, gdzie jedzenie znajduje się na zewnątrz" - mówi Seña-Soberano.

Jak bezpiecznie gotować mięso na letnim grillu
Jeśli chodzi o temperaturę wewnętrzną, mięso powinno być traktowane ze szczególną uwagą, mówi Bartelt Bustle. "Termometr to jedyny sposób, by stwierdzić na pewno, czy mięso jest dokładnie ugotowane", mówi Bartelt. "Musisz uzyskać wewnętrzną temperaturę mięsa na tyle wysoką, aby zabić bakterie, które mogą nas rozchorować." I choć możemy myśleć, że możemy stwierdzić, czy mięso jest gotowe, obserwując je, "Kolor i konsystencja mięsa nie zawsze jest dokładnym sposobem na stwierdzenie, czy osiągnęliśmy bezpieczną temperaturę wewnętrzną", wyjaśnia Bartelt. "Zainwestuj w termometr do mięsa."

CDC posiada listę bezpiecznych temperatur wewnętrznych dla mięsa, która zawiera 145 stopni Fahrenheita dla całych kawałków wołowiny, wieprzowiny, cielęciny i jagnięciny, 165 stopni dla całego drobiu i 145 stopni dla ryb.

Co zrobić, jeśli zatrucie pokarmowe pochodzi od jedzenia na zewnątrz?
Nawet jeśli podejmiesz te wszystkie środki ostrożności, dziwne rzeczy mogą się zdarzyć. A może idziesz na imprezę, na której nie zajmujesz się jedzeniem i ktoś się wyślizguje. Możliwe, że w którymś momencie życia skończysz z zatruciem pokarmowym. "W większości przypadków ludzie, którzy doświadczają objawów choroby przenoszonej drogą pokarmową, wyzdrowieją bez leczenia", mówi Bustle. Nie ma wątpliwości, że będziesz nieszczęśliwy - do objawów należą "mdłości, wymioty, skurcze żołądka i biegunka" - mówi Bartelt - ale prawdopodobnie będziesz w stanie A-OK. (Jeśli jednak czujesz się naprawdę okropnie lub jeśli ty/członek rodziny, który jest chory, jest w ciąży, jest małym dzieckiem, starszym lub ma osłabiony system odpornościowy, należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym leczenie, dodaje Bartelt).

Zatrucie pokarmowe jest dokładnym przeciwieństwem letniej zabawy, ale pamiętając o tych wskazówkach, będziesz w stanie utrzymać się w tych długich, gorących dniach, trzymając zarazki na dystans.